archive arrow-down arrow-left-circle arrow-right-big arrow-right-circle arrow-right bag bike board book chat circle-arrow-left contrast download human map-pointer minus open-in-browser phone photo play plus print search-big search-small share write zoom-in zoom-out

Bli kjent med stemmen din!

To ganger i måneden fyller Sanggruppa huset vårt med sang. Her får du muligheten til å bli kjent med din egen stemme og det å oppleve fellesskap gjennom musikk.

- Jeg har stor tro på at musikk kan være en ressurs i mange mennesker liv, sier pedagog og leder av Sanggruppa, Daniel Næsheim. Daniel er masterstudent i Musikkterapi ved Norges Musikkhøgskole, hvor han studerer sammenhengen mellom musikkopplevelser og helse. Studiet gir en variert innføring i terapeutisk bruk av musikk. Disse kunnskapene og verktøyene tar han med inn i Sanggruppa.

- For meg er det viktig å legge til rette for en trygg og tilpasset opplevelse, slik at alle som er innom føler seg ivaretatt, forklarer han. Han understreker at Sanggruppa ikke handler om å prestere eller å være en "god" sanger.

- Du trenger ikke ha forkunnskaper om noter eller sang fra før. Du synger med den stemmen du har. Det ligger en slags egenverdi i det å gjenvinne sanggleden ved å få en stemme i det musikalske fellesskapet uten at det blir for høytidelig, forklarer han. Sanggruppa har blitt en slags motsats til den tidligere mer tradisjonelle korsettingen som mange forbinder med øving, noter, terping og prestasjon.

- Deltakerne ønsket sangglede, lek og avkobling, og snakket om hvordan gruppen for enkelte, har gjort det mulig å utforske stemmen for første gang i trygge omgivelser. Mange nevnte også det positive i det å le sammen. Det gjør vi mye i Sanggruppa, smiler han. Han legger også til at det er viktig å nevne at det på ingen måte er forventet at man skal være med på alt av aktiviteter.

- Det er helt innenfor å ta pauser når man trenger det, eller å forlate rommet, for så å komme tilbake senere. Sanggruppa er et lavterskeltilbud hvor brukerne selv får påvirke og forme aktivitetene ut ifra egne ønsker og behov. Dette gjør, ifølge Daniel, gruppen mer levende og aktiv, og han trer mer inn i rollen som tilrettelegger. Daniel er selv musiker og interessen for musikkterapi ble for alvor tent da han jobbet på en spesialpedagogisk avdeling.

- Her så jeg for første gang hvordan musikk kunne knyttes direkte til arbeid med mennesker, og hvilken forskjell den gjorde i folks liv, sier Daniel engasjert. Dette ble et spor det føltes veldig naturlig å følge videre. For Daniel ble dette en yrkesvei som lot ham kombinere lidenskapen for musikk med en interesse for å jobbe med mennesker.

- Det er en glede å kunne få jobbe på denne måten. De mange flotte møtene med menneskene på senteret og musikken som oppstår er grunnen til at jeg ønsker å jobbe med dette, konkluderer han.